3 juli, 19:30 - 21:00 uur

Chasse cinema | Ticket €7,50

‘Eeuw van mijn opa’ Film en gesprek

Film, Kunst, Lezing

In deze interactieve film beslist de kijker over de toekomst van het klimaat en de mensheid. Na afloop gaat het publiek met regisseur Sam van Zoest in gesprek. Hoe geven we de aarde door? En welke keuzes maak jij?

De Eeuw van Mijn Opa speelt zich af in het jaar 2100. Een kleinzoon (Sam van Zoest) en zijn grootvader (Eugen Zomer) kijken terug op de 21e eeuw. De centrale vraag is: “Opa, wat is er gebeurd?” De kijker stuurt het verhaal dat grootvader vertelt.

Extra bijzonder aan dit event is dat het publiek na de vertoning met met Sam van Zoest – Schrijver & Regisseur in gesprek kan gaan.

Keuzes die we maken in het leven hebben gevolgen. Welke verhalen vertelt u (later) aan uw kleinkinderen? 

Een goedbedoelde keuze kan averechts werken
Sam maakte de film om twee redenen: “De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van deze tijd en ik merk dat mensen moeite hebben om zich voor te stellen hoe de toekomst eruit ziet.” Aan de hand van het persoonlijke verhaal van de grootvader maakt hij verschillende toekomstscenario’s inzichtelijk. De kijker krijgt de kans verschillende scenario’s te verkennen en direct de gevolgen van zijn keuzes te ervaren. Sam: “Kies je voor een collectieve, duurzame strategie? Of voor een coup? En soms kan een goedbedoelde keuze averechts werken.”

Een innovatie vorm
Om de film verschillende eindscenario’s te geven schreef Sam maar liefst veertig scènes. Dit was een grote uitdaging: “Voor interactieve films bestaan nog weinig conventies,” zegt Sam. Hetzelfde gold voor het opnemen van de film; door het niet-lineaire verhaal was het onmogelijk om in chronologische volgorde te draaien en begaven de acteurs zich constant op verschillende tijdlijnen. Sam: “Per scène moesten we rekening houden met de scènes die vooraf konden gaan en welke erop konden volgen.” Voor het interactieve component van de film gebruikten de makers de software van Eko. “Dat is een Amerikaanse startup die begon met het maken van interactieve videoclips. Nu bieden ze een platform aan filmmakers die met interactives willen experimenteren.”

Welk verhaal vertellen wij onze kleinkinderen?
Sams favoriete moment in de film is wanneer opa de rollen omdraait en aan zijn kleinzoon vraagt of hij gelukkig is. De kijker is verplicht deze vraag te beantwoorden. Sam: “Ik wil mensen laten nadenken over de gevolgen die hun keuzes voor de mensen van de toekomst. Daar gaat het uiteindelijk om: welk verhaal vertellen wij twintigers later aan onze kleinkinderen?”

Tickets voor dit bijzondere evenement zijn €7,50. Via de aanmeld button onderin kom je op de Chassé Cinema website.