5 juli, 19:00 - 21:00 uur

Chasse cinema | Ticket €7,50

‘Wat achterblijft’ Film en Panelgesprek

Drinks en food, Film, Kunst, Lezing

Een laatste ouder overlijdt. De familie neemt afscheid van vader of moeder. Maar… wat doen we met de spullen? Dit belooft boeiende avond te worden. In gesprek met de regisseur Loes en Correspondent schrijver Dick.

Welke spullen liet de ouder achter? Welke herinneringen roepen ze op? Waar komen al die spullen uiteindelijk terecht? Bijna iedereen maakt het mee, maar er wordt weinig over gesproken. Een bewogen periode blijft onderbelicht.

Filmmaker Loes Janssen maakte de poëtische documentaire ‘Wat achterblijft’ waarin drie zussen het huis van hun overleden moeder ruimen. Journalist Dick Wittenberg volgde een Oirschotse familie van zeven kinderen bij de afwikkeling van de nalatenschap van hun hoogbejaarde moeder. ‘Wat doen we met de spullen?’ heet het boek dat hij daarover schreef.

Film en boek zijn het vertrekpunt van een gesprek over emoties en dilemma’s waar nabestaanden tegenaan lopen als een ( laatste ) ouder is overleden en diens nagelaten spullen nog springlevend zijn. Een gesprek ook over de kansen en inzichten die deze verwarrende periode biedt.​

PROGRAMMA
– Introductie door gespreksleider
– Vertoning documentaire ‘Wat achterblijft’
– Dick leest fragment voor uit zijn boek ‘Wat doen we met de spullen’ en vertelt kort waar het boek over gaat en hoe het is opgebouwd
– Nagesprek onder leiding van gespreksleider. Loes en Dick vertellen welke inzichten ze
hebben opgedaan over het afwikkelen van een nalatenschap en gaan daarover met het
publiek in gesprek . Verhalen worden geïllustreerd met foto ’ s uit het boek en de film.

OVER DE MAKERS
Loes Janssen
Documentaire – en podcastmaker Loes Janssen (1991) toont op een ongepolijste manier de menselijke zoektocht naar grip op het leven. In haar documentair es neemt zij de tijd om sensitief te luisteren en subtiele observaties te doen. Haar uitgesproken filmische keuzes verrassen en laten je achter met gedachten over de onvermijdelijkheid van verlies en de soms onverwachte schoonheid daarvan. Zo stapt zij met de aangrijpende documentaire ‘Sky’ (2016, winnaar van o.a. DOCfeed Best
Dutch Short Documentary Award) in de belevingswereld van de negenjarige slechthorende
hoofdpersoon. In de poëtische Teledoc Campus – film ‘Wat achterblijft’ (2020) geeft ze spullen de hoofdrol als drie zussen het ouderlijk huis leeghalen nadat hun moeder is overleden.Over de documentaire ‘Wat achterblijft’:
https://www.vanoschfilms.nl/docs/wat – achterblijft/


Dick Wittenberg
Dick Wittenberg (1953) is journalist, schrijver en meesterverteller van grote verhalen over alledaagse gebeurtenissen. Zijn werk voor NRC Handelsblad is veelvuldig bekroond. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor Binnen is het donker, buiten is het licht en in 2015 schreef hij de boeken Prikkeldraad en Het gezicht van de armoede. Voor De Correspondent schreef hij zijn nieuwste boek: ‘Wat doen we met de spullen?’.