De Zero Waste Week is een meerdaags festival op het gebied van duurzaamheid, verspillingsvrij en afvalvrij leven. Het geeft handvatten om te helpen bij afvalvermindering. Want dat kan best lastig zijn. We maken het leuk, gemakkelijk, praktisch, interactief en verbindend.

De Zero Waste Week in Breda

De gemeenteraad in Breda heeft aangegeven in 2030 zwerfafvalvrije stad te willen zijn. Een enorme ambitie. Naast het schoonhouden hoort ook inzetten op preventie. ‘Want wat niet gemaakt en geproduceerd wordt, en vervolgens gekocht, gebruikt en weggegooid, kan ook niet op straat belanden.’ Tijdens de Zero Waste Week laten we iedereen in Breda en omstreken kennismaken met de afvalvrije leefstijl, middels meer dan 40 boeiende en prikkelende activiteiten. In 2022 was de eerste editie.

De Zero Waste Week in Breda is een initiatief van Klimaatburgemeester Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland i.s.m. Ron Bekker, adviseur, organisator, duurzaam ondernemer bij Runners Café en Nadia Mooij, beleidsadviseur afval en circulariteit bij Gemeente Breda. Samen met nog heel heel veel betrokken ondernemers, maatschappelijke partijen, onderwijsinstellingen en inwoners van Breda is deze week tot stand gekomen. Meer achtergrondinformatie is te vinden in de MEDIAKIT.

Oorsprong

In 2008 startte Zero Waste Week UK. In 2021 vond de eerste editie in Nederland plaats op initiatief van Stichting Zero Waste Apeldoorn, waar het jaarlijks herhaald wordt.

Het idee is geadopteerd en doorvertaald naar andere gemeenten door Zero Waste Nederland. Er is een nauwe samenwerking tussen Zero Waste Apeldoorn en Zero Waste Nederland, om zodoende van elkaar te kunnen leren en elkaar te versterken.

Partners